Napravite kraljevski doručak: jaja Benedikt
Ako jednog jutra poželite da istinski impresionirate dragu osobu ili goste, postoji doručak sa kojim definitivno nećete pogrešiti: njihovo veličanstvo, Benedikt jaja.
O nastanku ovog slasnog obroka kruži nekoliko legendi, a nama je omiljena ona u kojoj čuveni njujorški broker i plejboj, Lemuel Benedict, nakon burne noći odlazi na doručak u Waldorf hotel. Da bi se oslobodio mamurluka, tražio je da mu donesu tost sa puterom, prženu slaninicu, dva poširana jaja i holandez sos. Kuvaru se jako svidela ovakva ideja doručka i rešio je da je uvede u zvaničnu ponudu restorana. Nego, da se vratimo vašem doručku. (Mere koje navodimo su za dve osobe) Predlažemo da prvo napravite sos. Evo i kako: Sastojci za Holandez sos: – 2 žumanca – kašičica sirćeta – kašičika soka od limuna – so – 25 g putera Priprema: Žumanca i so umutite penasto – možete se poslužiti i mikserom. U drugoj posudi zagrejte sirće i sok od limuna do ključanja, a zatim dodajte u žumanca i promešajte. Puter istopite na tihoj pari i ostavite da bude mlak, a onda u njega sipajte žumanca. Mutite dok sos ne postane gust i ujednačen.
A sada ključni korak: poširanje jaja. Ovo je momenat zbog kojeg mnogi odustaju od pravljenja ovog doručka, jer im se čini prekomplikovanim. Ali verujte nam na reč – uopšte nije, bitno je samo da znate cake. Sastojci za poširana jaja:
– 2 jaja
– Jedna kašika sirćeta
– Pola kašičice šećera
Priprema: U veliku šerpu sipajte vodu i šećer. Kada voda počne da vri, dodajte sirće. Jaja prvo razbijte u male posude ili šoljice, a zatim ih odatle spustite u vodu, uz rub ivice – kako se žumanca ne bi raspala. Pre nego što spustite jaja, zavrtite kutlačom vodu, kako biste napravili mali „vir“. Nakon tri minuta izvadite jaja rupičastom kašikom. Tajming je ovde veoma važan, i zato jaja kuvajte tačno 3 minuta – možete uključiti i štopericu J
Za to vreme ispržite slaninicu na malo putera. Na istom tiganju zagrejte lepinjice ili hlepčiće.
Na svaku lepinjicu onda stavite malo putera, slaninicu i poširano jaje. Prelijte holandez sosom. Bonus savet: za vizuelni efekat kao iz restorana, nožem malo zasecite jaje, kako bi sos počeo da curi.
Uživajte!